Ca in orice pasiune sau hobby, ne dorim sa fim mai buni, sa avem echipamente mai performante - reusind deseori sa ii impresionam pe cei din jur cu rezultatele muncii noastre, dincolo de simpla placere pe care ne-o aduce respectiva activitate. In ceea ce inseamna camerele de fotografiat, aceste aspecte se observa in alegerea aparatelor. Tot mai multa lume opteaza pentru camerele DSLR - acum devenind mai accesibile decat oricand. Insa care sunt motivele, cunoscute sau mai putin exprimate, pentru aceasta decizie? Descopera aici aparate foto din gama DSLR!
- Viteza
In primul rand, fata de aparatele compacte de fotografiat, cele de tip DSLR sunt mult mai rapide - faptul ca folosesc o diafragma face ca la apasarea butonului aceasta sa se deschida si apoi sa se inchida, permitand luminii (imaginii) sa fie redata pe senzorul SLR de tip digital. Acest mecanism difera de cel electronic, intalnit in camerele compacte - rezultatul e astfel instantaneu. Asadar fie ca vorbim de sport, de wild life sau pur si simplu activitatile obisnuite ale celor din jur, o fotografie la momentul potrivit poate sa fie incredibil de apreciata.
Exista insa si alte atuuri, pentru cei care de exemplu nu pun un accent atat de mare pe rapiditate in realizarea pozelor.
- Lentile pentru orice ocazie
Spre deosebire de camerele compacte, la DSLR-uri puteti atasa o multime de lentile, in functie de necesitate sau preferinta - daca doriti sa pozati flori sau insecte, utilizati un obiectiv macro; daca preferati peisajele din natura, apelati la un obiectiv de tip wide, un unghi larg. In sport sau pentru a imortaliza momente de la mare distanta, putem atasa un teleobiectiv, pentru a apropia imaginea foarte mult. In plus, la o camera DSLR zoom-ul poate fi controlat manual, direct prin modul in care e construit obiectivul - mai mult chiar si focalizarea poate fi blocata pe un punct, astfel incat oricat v-ati misca, sa nu pierdeti ocazia perfecta de a imortaliza momentul (lucru care e destul de dificil in conditiile in care la o camera compacta motorasul de zoom functioneaza independent de comenzile noastre (fiind controlat automat).
- Calitate ridicata in conditii slabe de iluminare
Ne referim aici la fotografiere fara ajutorul blitz-ului - pur si simplu prin setarea modului ISO (sensibilitatea la lumina) se pot obtine imagini decente chiar si noaptea, cu foarte putine surse de lumina. O data cu cresterea numarului ISO se va adauga insa si granulatie imaginilor (acest lucru poate sa nu fie observabil, daca rezolutia camerei e foarte mare, iar fotografiile vor fi oricum redimensionate la proportii mai mici). Lucrul acesta e util atat in exterioare, cat si in spatiile unde au loc spectacole sau evenimente si utilizarea blitzului in exces ar fi deranjanta (teatru, biserici, spectacole etc).
- Control
Daca am mentionat ca setarile ISO pot fi modificate dupa preferinta si nevoie, acelasi lucru poate fi precizat despre toate celelalte elemente care influenteaza modul captarii unei fotografii - prin alegerea modului Manual a unei camere DSLR, se pot modifica factori precum expunerea, diafragma, white-balance-ul, rezolutia, tipul de fisier in care e salvata imaginea, se pot adauga efecte speciale, se poate modifica expunerea si asa mai departe. Astfel se pot obtine rezultate mult mai bune decat cele sugerate de modul Automat (chipul camerei).
- Video
Astazi camerele DSLR pot sa filmeze HD si chiar full HD, la rezolutii inalte, cu orice obiectiv. Ele sunt folosite cu succes, uneori chiar pentru a inlocui utilizarea camerelor video.
Lasand la o parte alte denumiri si termeni tehnici, o camera DSLR isi va demonstra abilitatea de a face fotografii incredibile intr-un timp scurt, o data ce ii veti invata modul de functionare. Mai mult decat atat, ea poate fi mereu upgradata sau transformata. Acceseaza magazinul One-IT pentru o serie de aparate foto profesionale, de la producatori de renume precum Nikon sau Canon.